Biografie Charlotte Molenkamp

1955
Charlotte Molenkamp wordt als 3e kind geboren te Tilburg in een kunstenaarsgezin van 4 kinderen.

 

1971-1974
Netals haar ouders besluit Charlotte Molenkamp een opleiding in de kunst te gaan volgen. Ze volgt de opleiding op de Academie St. Joost te Breda.

 

1974-1977
Na 3 jaar de Academie St. Joost te Breda te hebben gevolgd gaat ze een opleiding volgen op de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. In eerste instantie 3 jaar de MoA opleiding (schilderen & tekenen).

 

1977-1979
Charlotte Molenkamp volgt de opleiding MoB (schilderen & tekenen)op de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. Zij krijgt ook les van haar vader Nico Molenkamp. Naast vader en vriend wordt het docentschap zijn derde rol in haar leven. In het laatste jaar studeert ze af. Ze vindt een baan als leraar tekenen en kunstgeschiedenis in Oisterwijk. Dit is een parttime baan zodat zij naast het leraarschap zich kan richten op de verdere ontwikkeling van haar eigen werk.

 

1980
Eind van dit jaar verhuist ze van Tilburg naar Utrecht. Daar woont ze op kamers en begint in een hoek van haar kamer met het maken van gouaches. Olieverf is te duur en bovendien ongezond te gebruiken in de ruimte waar ze slaapt. Ze gebruikt de gouacheverf hetzelfde als ze geleerd heeft om met olieverf te werken. In Utrecht leert ze haar man Ad de Roij (componist/pianist) kennen.

 

1981
Voor een schilderswedstrijd in Tilburg stuurt Charlotte Molenkamp 3 gouaches in. Ze wint deze wedstrijd en krijgt een expositie in de Schouwburg van Tilburg. De kritieken in de krant zijn zeer lovend.

 

1983
Charlotte Molenkamp verhuist van Utrecht terug naar Tilburg. Samen met Ad de Roij bemachtigt ze een historische monumentale villa aan de Koningshoeven in Tilburg. Deze villa staat op nog geen 100 meter afstand van waar Charlotte is opgegroeid. Dit rijksmonument wordt door hen geheel gerestaureerd. Hier heeft ze een groot atelier en naast het maken van gouaches gaat ze ook werken met olieverf op doek. Vaak zoekt ze de uitdaging van een nog groter formaat. Inmiddels maakt ze haar gouaches op het op dat moment grootst beschikbare maat karton; tot wel 150×150 cm. Ze heeft haar eerste expositie van haar gouaches bij galerie Flatland te Utrecht.

 

1985
In dit jaar heeft Charlotte Molenkamp haar eerste expositie met olieverf schilderijen bij galerie Willy Schoots te Eindhoven samen met de bekende kunstenaar Eugène Brands.

 

1986
Onder leiding van Sacha Tanja koopt de NMB bank (nu ING bank) een grote collectie olieverf schilderijen. In de latere jaren is haar werk toegevoegd aan talloze bedrijfcollecties o.a. bij ABN AMRO, Agio fabrieken, Philips, Pijnenburg, Interpolis, Rabobank en vele andere. In ditzelfde jaar wordt haar dochter Ghislaine geboren.

 

1987
Galerie Hüsstege brengt als eerste het werk van Charlotte Molenkamp op de kunstbeurs Pictura Antiquairs Nationaal te Amsterdam, tegenwoordig bekend als pAn Amsterdam.

 

1988
Schilderijen van Charlotte Molenkamp worden voor het eerst gepresenteerd op de kunstbeurs Antiquairs International and Pictura Fine Art Fair te Maastricht, tegenwoordig bekend als TEFAF. In ditzelfde jaar wordt haar zoon Philippe geboren.

 

1990
Het eerste boek over Charlotte Molenkamp wordt uitgegeven.

 

1999
Schilderijen van Charlotte Molenkamp worden door galerie Mia Joosten voor het eerst gepresenteerd op de kunstbeurs KunstRAI te Amsterdam, tegenwoordig bekend als ART Amsterdam. Op deze beurs verwerft ook het Koninklijkhuis het eerste schilderij van Charlotte.

 

2001
Het tweede boek over Charlotte Molenkamp wordt uitgegeven. Charlotte Molenkamp ontwikkelt zich steeds verder en werkt zich op als een van de meest vooraanstaande kunstenaars in Nederland. Ze heeft jaarlijks solo exposities bij diverse gerenommeerde galerieën in Nederland en haar werk is vertegenwoordigd op vele nationale- en internationale kunstbeurzen. Door de jaren heen zijn haar werken aangekocht door talloze liefhebbers.